tisdag 5 augusti 2008

Pekgul fel ute

I en debattartikel i dagens Expressen tar Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, upp oskuldskirurgi. Den innebär att sjukvården återställer mödomshinnan (som många experter hävdar bara är en myt), så att flickorna ska kunna ses som oskulder på bröllopsnatten. Nalin Pekgul tycker att dessa ingrepp ska göras på skattebetalarnas bekostnad. Jag håller inte med henne.

Jag förstår att flickor från hederskulturer kan få problem om de inte är oskulder när de gifter sig – och det är fruktansvärt. Dock löser vi inte problemet genom att acceptera dessa medeltidstankar. Vi måste se till att få bort hederskulturen från det svenska samhället! Det vore lämpligt att alla som söker asyl i Sverige får ett dokument med ett antal punkter – på sitt eget språk – och att de måste skriva under att de accepterar dessa för att över huvud taget få komma in i landet. Bland dessa punkter ska det finnas några som handlar om kvinnors rättigheter till sina liv och sina kroppar. Vi har successivt nått ganska långt på jämställdhetens område och det är förskräckligt om vi ska behöva ta ett antal steg tillbaka för att tillfredsställa patriarkala hederskulturer. När man läser om skolor som exempelvis ska börja med separat simundervisning för pojkar och flickor, blir jag mörkrädd. Vi lever i Sverige 2008. Vill man inte acceptera det, bör man inte söka sig hit.

Det som nästan gör mig mest ilsken är vänsterdebattörer, som normalt sett talar sig varma för jämställdhet mellan könen. Exempelvis är kvotering av föräldraförsäkring och platstilldelningen i bolagsstyrelser tydligen fantastiskt viktiga jämställdhetsfrågor. När en massa flickor och kvinnor i Sverige (och otroligt många fler i andra länder) tvingas leva som släktens egendom, då är de däremot ganska tysta.

Hederskulturens rädsla för den kvinnliga sexualiteten har inget här att göra!

Fler artiklar om oskuldskirurgi:
DN
DN igen
SvD
SvD igen

Inga kommentarer: