onsdag 6 augusti 2008

Sahlins intressanta klasstänkande

I en intervju i LO-tidningen alla.lo.se får Mona Sahlin följande fråga: ”Vilken klass tillhör du själv som privatperson?”

Svaret: ”Medelklass. Men det beror på hur man definierar klass. Jag har inte studerat på universitet utan bara gått gymnasiet. Men utgår man från lönen är jag välbetald medelklass.”

Hon menar således att månadslön på 126.000 är "välbetald medelklass". Intressant klasstänkande! Mona Sahlin tillhör överklassen, anser sig tillhöra medelklassen och talar som om hon är en del av underklassen. Hon är en sann representant för det klasslösa samhället, för det är man väl om man hör till alla klasser samtidigt?

Nej, du Mona – erkänn att du tillhör överklassen istället för att låtsas som något annat!

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant med olika klassgränser. Jag minns en gång att hennes partikollegor ansåg gränsen för högavlönade gick vid ca 24 000 SEK/mån (nu sa man inte gränsen explicit). Därefter skulle skatten tas ut rejält. Men det är ju förstås inte en klassgräns. Idag är ju de formella begreppen avskaffade med soc-grupp osv. Likaså är ju adeln numera en förening, så vem är överklass? Dvs för Mona blir det fritt fram att använda begreppen enligt syftet med hennes retorik.
Tror dock att hon skulle få det svårt att klara sig om kallade sig överklass, det gäller både bland gruvarbetarna i Kiruna och bland den sk Östermalmshögern.
Men givetvis om hon hade haft högskoleutbildning skulle det vara lättare ;-)

//CT