onsdag 4 november 2009

Blunda om du ser ett brott

Det är väl det man lär sig av Per-Anders Petterssons ingripande mot en påverkad man som misshandlade en äldre kvinna. Hans rådiga ingripande ger honom ett års fängelse och han ska betala våldsverkaren ett skadestånd på 50 000 kr. Det fungerar säkert bra att sitta i en trygg rättssal och förnumstigt förklara att Per-Anders borde ha brukat mindre våld. När man ställs inför en situation där en galning misshandlar och kanske till och med försöker döda en oskyldig kvinna, är det inte lika lätt att lägga sig på exakt rätt våldsnivå. Den verklige brottslingen, en 26-åring, dömdes till villkorlig dom och 8 100 kr i skadestånd för misshandel av kvinnan. Det är Sverige 2009, det.

Göran Hägglund brukar tala om vikten av civilkurage och funderar till och med på att lagstifta om att man ska vara skyldig att ingripa om man ser ett brott begås. Tacka f-n för att folk inte vill/vågar ingripa. Får man inte stryk/blir mördad av brottslingen, riskerar man att åka i fängelse.

Per-Anders Pettersson i SvD
Stödgrupp på Facebook

Uppdatering: Jag har nu läst domen och är inte längre så säker på det jag skriver ovan. Man ska kanske inte alltid lita på tidningarna. Dock vidhåller jag att det är ytterst märkligt att den "riktige skurken" får ett betydligt lindrigare straff än den som ingrep.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Svenskt rättsväsende är en skam. Jag förstår å ena sidan att han dömdes utifrån att man inte ska få bruka hur mycket övervåld som helst. Men att dömas lika hårt för övervåld som om han pucklat på en helt oskyldig är ju helt absurt. Dagsböter och ett tack hade varit lämpligt.
//Micke

Anonym sa...

Fy fan vad upprörd jag blir... Jävla skitsamhälle vi lever i.

Tess sa...

"26-åringen dömdes för misshandel av kvinnan till villkorlig dom och skadestånd på 8100 kronor. "
Ska man tolka detta som att det är ok med dråpförsök på en kvinna, men att våld mot en man är ett grovt brott?

Herr Kverulant sa...

Hej, Micke!

Visst, ett "symboliskt" straff för att poängtera att nödvärnsbegreppet inte ger oinskränkta våldsmöjligheter kan jag möjligen acceptera. Små dagsböter och ett tack verkar okej.

Att den riktige brottslingen fick 50 000 i skadestånd är ett hån, tycker jag.

Vänligen / Herr K.

Herr Kverulant sa...

Hej, Tess!

Jag tror snarare att det är ett utslag av den alltför vanliga "riktiga-brottslingar-är-det-synd-om-men-vanliga-svensson-ska-passa-sig-noga"-mentaliteten.

Jag tycker – och jag tror de flesta med mig – att det är sju resor värre att ge sig på en oskyldig dam än en påverkad manlig våldsbrottsling. Tyvärr tycks inte våra domstolar och lagstiftande politiker hålla med om detta.

Vänligen / Herr K.

Openeyes sa...

Jättefånigt. De vill väl ta lagen i egna händer däruppe och tycker inte att domstolar ska lägga sig i, säger Christer Söderberg.

Ja när dom fungerar så bra som dom gör så kommer det nog bli vanligare i framtiden, rättsväsendet har jobbat hårt de senaste åren för att minska förtroendet för det.

Det sägs ju att straffet ska motsvara brottet, men folkets och statens syn på rättvisa verkar inte riktigt gå i takt...

Herr Kverulant sa...

Hej, Openeyes!

Jag undrar vad den präktige advokaten Christer Söderberg hade tyckt om fallet om den misshandlade kvinnan hade varit hans mamma?

Vänligen / Herr K.

Starfighter sa...

Visst ska man ingripa, men han nitade ju för i helvete grabben en gång till efteråt, så hårt att skallen sprack. Löjligt att sitta och hacka på rättsväsendet, myndigheter och oförstående stockholmare när man själv verkar ha missuppfattat hela konceptet om rättvisa. Han har lika lite rätt att slå extra slag på en brottsling som staten har att avrätta mördare - och det säger jag utan att hålla såväl snutar som vuxna bebisar om ryggen.

Att ett enda slag ska generera 50.000 i skadestånd och 1 års fängelse känns däremot väldigt förvirrande, men har man slagit sönder en skalle så kunde det lika gärna blivit mord av alltihopa. Dessutom har jag hört att Nåshjälten inte drar sig för att slåss på fyllan själv, men det är väl klart lätt att göra honom till någon form av statement utan att tänka ett steg längre..

Herr Kverulant sa...

Hej, Starfighter!

Jaha, så du vet precis vad som hände? Om jag stötte på en drogpåverkad och till synes galen våldsman, skulle jag nog själv kunna slå ett extra slag om han kom emot mig. Det är nog en naturlig reaktion för många av oss, när blodet pumpar runt rädsla och adrenalin i hela kroppen.

Ett av hovrättsråden ville fria Per-Anders, så helt klart kan det inte ha varit. Jämförelsen med avrättningar tycker jag är helt irrelevant. Det är skillnad på att göra något metodiskt och sakligt mot att göra något i en mycket pressad situation. Även om han hade slagit ihjäl brottslingen, vilket hade varit olyckligt, hade han aldrig dömts för mord eller menar du att Per-Anders agerande var överlagt?

Skvaller om huruvida Per-Anders brukar slåss på fyllan har inget med saken att göra. (Även om jag naturligtvis tycker det är fel att slåss – full eller nykter.)

Vänligen / Herr K.

Anders sa...

Rättsväsendet har bestämt:
Lägg er inte i !
Låt gamla kärringar bli ihjälslagna !
Om ni riskerar att se en ev. dödsmisshandel, spring där ifrån

Olof sa...

Utifrån vad som står i tidningarna uppfattar jag det som en nödvärnssituation. Skulle gärna vilja veta namnet på hovrättsjuristen som var skiljaktig. Vettigt. Resten av rättsväsendet verkar gynna angripare med ont uppsåt. Har du uppsåtet att rädda dig själv eller någon annan så får du se till att vara en ninja med full kontroll. Juristerna har väl läst på i serietidningar eller kanske tror de att Jackie Chan gestaltar verkliga situationer?

Anonym sa...

Personligen blir jag förbannad när jag läser att så många är upprörda över att han fick fängelsestraff. hade situationen varit exakt likadan fast det hade vart en polis som hade gjort det så hade det blivit en ett jävla rabalder över polisbrutaliteten och debattprogrammen på tv skulle ha avlöst varandra i veckor och detta med rätta! Ganska konstigt att han kom undan så lindrigt faktiskt

Anonym sa...

i vårt avlånga land är det ju tyvärr så att det verkar vara en merit om man kan göra sig av med en svensk pensionär, ty de tär bara på samhället... (blir själv fattigpensionär om ett par veckor)

Anonym sa...

Re: Anonym 18:34
Skillnaden är ju att poliser är *tränade* i att utdela slag och hantera våldsamma situationer. Det är därför ribban sätts lägre för dem. Medelsvensson förväntas inte ha samma kunskap och kontroll.

Och ja, domen är helt åt h-e.

Anonym sa...

Nu vet vi vad som gäller. Vi blundar om vi ser ett brott. Yes man.