onsdag 15 april 2009

Bra med straff i skolan

Regeringen föreslår bland annat att det ska bli möjligt att stänga av stökiga elever i grundskolan. Självfallet tycker vänsterpartierna tillsammans med lärarförbundet och något elevförbund, som jag hörde en intervju med på radio, att regeringen är helt fel ute och att straff inte hjälper etc. Visst är det trist om någon elev måste stängas av men jag vill med bestämdhet hävda att det viktigaste är att ta hand om de elever som vill göra rätt för sig. Stör man, bråkar man eller mobbar man, ska det kosta. En avstängning kan vara bra för såväl klasskamrater och personal som för den avstängde eleven. Han (eller möjligen hon) får då chansen att tänka över sitt sätt att vara i skolan.

Ni som inte tror på straff. Hur skulle det se ut på våra vägar om det var olagligt, men inte straffbart, att köra för fort? Jag vet (jag själv är ett exempel) att det skulle innebära att hastigheten skulle öka och därigenom sannolikt olyckorna. Med andra ord – straff fungerar.

SvD 1
SvD 2
SvD 3
DN

Dagens låttips
Jäklar, vad bra det här är. Och sedan ser han ju så cool ut, Bowie. (Lite kul är det att han sjunger fel: "When Jagger stared in...". Men han gör väl som han vill. Det är ju hans låt.):
Drive-In Saturday – David Bowie

5 kommentarer:

Nina sa...

Hej Jonas,

Här är vi HELT ense. Håller med dig till 100 % i frågan :)

/Nina

Herr Kverulant sa...

Hej, Nina!

Det var som sjutton! Kul.:-)

Vänligen / Herr K.

Anonym sa...

Jag håller också helt med! Fast det är ju iofs inte så ovanligt. :)

Med straffmöjligheter, fler betygsteg och möjligheter för ungdomar som inte vill läsa på högskola att läsa riktiga lärlingsprogram så kommer svenska skolan att va på väg mot något mycket bättre.

(detta har diskuterats på lektion idag på universitetet.)

/ Dotra A

Herr Kverulant sa...

Hej, Dotra A!

Äpplet faller inte så långt från päronträdet.

Herr K.

Erica sa...

Tentan gick sådär. Den var enklare än vad jag trodde att den skulle vara, men jag är ändå osäker på om jag klarade den eller ej. Det är bara att vänta och se... =)

När det gäller möjligheterna att stänga av grundskoleelever så är mina åsikter lite splittrade. Visst tycker jag att det är bra att man ska kunna straffas när man inte sköter sig och förstör för andra. Men jag tror att bråken ofta är rop på hjälp och de stökiga eleverna är antagligen oftast de som har det svårt i skolan. Om de stängs av en vecka så kanske de får ännu svårare att klara av skolan. Jag tycker inte att det är fel att kunna stänga av elever, men jag tror inte heller att det är någon bra lösning i längden. Det jag läste i DN om förslag på att man ska kunna ge "försittning" på samma sätt som kvarsittning tycker jag dock låter mycket bra.

Trevlig helg! :-)

/Erica