måndag 26 oktober 2009

Birger Jarl – kom tillbaka

Redan Birger Jarl stiftade för sådär 750 år sedan lagar (de så kallade edsöreslagarna) i vilka det bland annat fastställdes att kvinnor inte fick ofredas eller våldtas. Vad har då hänt sedan dess? Tyvärr inte mycket. Vi har idag flest anmälda våldtäkter i förhållande till befolkningens storlek i Europa. Enligt statistik från BRÅ har anmälda sexualbrott ökat med drygt 500 procent mellan 1975 och 2009. Under samma tid har våldtäkterna ökat med 830 procent. Visserligen kan säkert en del av denna ökning förklaras, som den alltid gör av kriminologer och liknande, med ökad anmälningsbenägenhet och ändrade definitioner av brotten. Dock kvarstår att det är en ruskig utveckling. Jag tycker att det är skandalöst att flickor och kvinnor inte ska våga gå ute ensamma. Det måste göras något och det måste göras nu!

För 40 år sedan hade fruktansvärda dåd som de två gruppvåldtäkter som skedde i helgen (se SvD-länkarna nedan), fått krigsrubriker i tidningarna. Nu blir det inte mer än notiser. Är redaktionerna och läsarna så avtrubbade att det inte är intressanta nyheter eller intresserar sig journalister och läsare bara för Anna Anka och Bonde Söker Fru? Det är ynkligt!

Varje dag sker ett tiotal våldtäkter. Det är massor av kvinnor och flickor som får sina liv förstörda. Samhället måste agera!

DN-artikel om Sverige i våldtäktstopp
SvD – gruppvåldtäkt ett
SvD – gruppvåldtäkt två

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Samhället måste agera!"

Vad hade du tänkt att samhället skulle kunna göra då?

Våldtäkt är ju redan straffbart.

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym!

Jag har självfallet ingen patentlösning men några idéer är att kraftigt höja straffen, att kemiskt kastrera återfallsförbrytare, att öka kamerabevakningen, att se till att parker etc får bättre belysning, att automatiskt utvisa dömda våldtäktsmän som inte är svenska medborgare, att ha betydligt fler synliga poliser under kvällar och nätter samt att arbeta för en kvinnosyn som bygger på respekt för flickor och kvinnor.

Jag läste nyligen att bara en av tio våldtäktsmän döms för sina brott. Det är bedrövligt!

Tycker du själv att samhället har gjort sitt i och med att våldtäkter är olagliga?

Vänligen / Herr K.

Red sa...

Hur ska vi kunna ägna sådan här bagateller uppmärksamhet när vi har de mest fruktansvärda biverkningar av vaccinet att diskutera. Eller godis formade som penisar, eller en Katarine Z som blivit med barn pga samlag! VA?

Herr Kverulant sa...

Hej, Red!

Du har rätt. Att Katrin Z både pippar och blir med barn är ju en kioskvältare utan like;-)

Vänligen / Herr K.

Anonym sa...

Om man betraktar korrelationen mellan antalet med utländsk bakgrund i en kommun vs inrapporterade våld / sexualbrott (affes statistikblogg har sammanställt detta för den som inte orkar eller har kunskap att direkt hämta och samanställa informationen från scb)

Så ter sig orsak, bakgrund och eventuella lösningar rätt klara ...

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym!

Jag hittade Affes statistikblogg och stämmer siffrorna – och det har jag ingen anledning att betvivla – är korrelationen invandring/brott skrämmande. Jag hittade i hastigheten ingenting om sambandet mellan andelen invandrare och våldtäkter men jag letade kanske inte tillräckligt.

Vänligen / Herr K.