Astrid Söderbergh Widding ondgör sig i en krönika i SvD över att kommentatorsmöjligheten på webben har inskränkt journalisternas makt att skriva vad vi tycker.
I alla fall är det så jag tolkar hennes text: "Kommenterandet är också ett misstroendevotum mot journalisterna, som tidigare, i likhet med andra demokratiska representanter, haft mandatet att yttra sig i folkflertalets namn. Denna misstro tycks idag ha blivit ett genomgående fenomen. Ytterst är det därför demokratins princip som är satt ifråga. Kommer den i framtiden att förmå göra sig hörd i informationssamhällets överflöd?"
"Demokratins princip" är alltså ifrågasatt för att läsarna kan kommentera det journalisterna skriver?
Hon skriver också om läsarkommentarerna: "...i praktiken ofta oreflekterade dumheter". Det tycker jag också alltför ofta gäller det journalisterna skriver.
För övrigt är det himla kul att så många läsare har kommenterat krönikan...
Astrid Söderbergh Widdings krönika
torsdag 26 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Och det är du minsann inte ensam om!
Hon ska få se på demokrati!
Uppenbarligen är det byråkrati som kärringen har förväxlat med emokrati.
Om vi ska jämföra med papperstidningarnas insändarsidor, som redaktionen kan få klippa och klistra i som de själva behagar, så är bloggkommentarerna betydligt mer demokratiska.
Men det går att ta bort obehagliga kommentarer från blogginlääget. Samtidigt kan vem som helst starta en blogg helt gratis och komma ut med sina åsikter, och det retar den här slynan!
Skicka en kommentar