onsdag 25 februari 2009

Sverige blir allt friare

Idag är jag faktiskt rätt nöjd!

Regeringen föreslår att kårobligatoriet ska avskaffas från och med 1 juli nästa år. Nu är vi av med fackets medlemmars kollektivanslutning till sossarna, svenskarnas kollektivanslutning till svenska kyrkan och så slutligen studenternas kollektivanslutning till kåren. Det sistnämnda har retat mig sedan jag pluggade på universitetet i början av 1980-talet.

Nu väntar jag bara på att vi ska slippa kollektivanslutningen till Sveriges Radio och Sveriges Television, men det tror jag inte att regeringen vågar att göra något åt, tyvärr.

SvD
DN

Dagens låttips
Låten är bra men videon är fantastisk:
Praise You – Fatboy Slim
Ps. Dessutom kom de svenska damerna tvåa i skid-VM:s sprinstafett. Det är inte fy skam.

tisdag 24 februari 2009

Tänk på detta, ni som vill bojkotta Israel

Jag hittade denna intressanta instruktionsfilm på youtube för den som vill bojkotta Israel fullt ut. Lycka till!

(Huruvida allt i filmen är korrekt, vet jag inte. Men nog stämmer säkert det mesta.)

Dagens låttips
Förbannat bra band, White Lies:
Death – White Lies

måndag 23 februari 2009

Bojkotta Malmö

Malmö ska vara med och arrangera handbolls-VM 2011 och ishockey-VM 2013. Jag hoppas att dessa arrangemang flyttas från Malmö med omedelbar verkan. En kommunledning som ger sig in i utrikespolitiska utsvävningar och som inte kan skilja på idrott och politik, ska inte få vara med och arrangera stora idrottsevenemang. Tänk om det till dessa två mästerskap kommer några länder, som bedriver en politik som inte gillas av Malmös ledning, vänsterpopulisterna i gatans parlament eller Malmös stora muslimska befolkning. Ska dessa matcher också spelas utan publik? Nej, bojkotta Malmö som arrangörsstad av stora idrottstävlingar tills kommunledningen har gjort avbön eller bytts ut.

Det gläder mig att det finns möjligheter att DC-matchen mellan Sverige och Israel kan komma att flyttas till Stockholm och läktare med publik. Jag hoppas att det blir så.

Antisemitismen börjar tyvärr att bli allt vanligare i Sverige igen och inte gör Ilmar Reepalu och hans kompisar mycket för att motverka denna utveckling.

SvD
Sydsvenskan
DN
Aftonbladet
Bra ledare i Corren

Dagens låttips
Det görs himla mycket bra musik på 2000-talet också:
Munich – The Editors

torsdag 19 februari 2009

Ynkligt av s och v

Davis Cup-matchen mot Israel den 3-6 mars ska spelas i Malmö men läktarna kommer att gapa tomma. Det beslutade fyra sossar och en vänsterpartist, som sitter i majoritet i fritidsnämnden i Malmö. Det är riktigt ynkligt att ge efter för högljudda protester. Gatans parlament ska inte få styra Sverige, tycker jag.

Jag kan riktigt höra hur de fyra sossarna och vänsterpartisten resonerade före mötet. "Folk är förbannade på Israel om vi säger nej till publik, tycker folk att vi gör något för alla som lider i Gaza." "Ärligt talat, tennis är ju en överklassport." "Det bor ju väldigt många muslimer i Malmö – och många av dem är röstberättigade – så de tycker säkert att det är bra att vi solidariserar oss med deras muslimska bröder i Gaza." "Mikael Wiehe vill ju stoppa matchen och han är ju bra och solidarisk och så." "Det kan bli bråk om vi har publik och då är det ju enklare att ta bort publiken än att lagföra eventuella bråkmakare."

Jag har inget minne av att Mikael Wiehe skrev några protestsånger eller att vänsterfolk demonstrerade och krävde att matcherna skulle stoppas när Sovjet spelade hockey-VM i Sverige 1969 och 1970 – åren efter ockupationen av Tjeckoslovakien. Lika lite kan jag påminna mig att något sådant inträffade när Sovjet spelade hockey-VM i Sverige 1981 – samtidigt som röda armén ockuperade och terroriserade Afghanistan. Visst ja, Sovjet var ju en kommunistdiktatur...

SvD
Sydsvenskan
DN
Aftonbladet

Dagens låttips
Jag blev så sugen på lite catchy syntpop:
Enola Gay – OMD
Ps. Är inte utförsåkning en ganska mesig sport. Två tävlingar i VM ställdes in förra veckan för att det snöade. Det är ju för fasen en vintersport!

tisdag 17 februari 2009

Tala inte om könet

Det har stått i tidningarna på de senaste dagarna om en kvinna som har gjort två aborter på grund av att fostren var flickor. Att göra abort för att könet på barnet är "fel" tycker jag är djupt omoraliskt. Dessutom retar det mig att jag som skattebetalare ska vara med och betala för det.

Inför ett förbud mot att tala om könet på barnet vid fostervattensprov och ultraljudsundersökningar. Könet får man som förälder tids nog reda på ändå. Det finns de som hävdar att föräldrar då skulle gå till privata kliniker för att få den informationen. Det kan naturligtvis hända men det försvårar i alla fall och förhoppningsvis får föräldrarna betala för undersökningen själva.

SvD
SvD igen

Dagens låttips
Lite hederlig glamrock. Låten lär vara skriven av David bowie och Marc Bolan tillsammans – bara en så'n sak.:
Madman – Cuddly Toys

måndag 16 februari 2009

Google, då?

Jag förstår ärligt talat inte hur männen bakom Piratebay ska kunna fällas. De har, såvitt jag inte är helt felunderrättad, inte lagt upp något upphovsrättsskyddat material själva utan bara gjort det mer lättillgängligt. Omoraliskt? Möjligen. Olagligt? Troligen inte. Om de nu mot förmodan skulle fällas, hur blir det då med andra sökmotorer som Google? Söker man på torrent via Google får man en rad länkar som ger tillgång till material som är upphovsrättsligt skyddat. Då borde väl rimligtvis Google också fällas?

SvD
DN
Lyssna på rättegången live

Dagens låttips
B52's – det var länge sedan:
Private Idaho – The B52's

söndag 15 februari 2009

Skaffa en Mac

aftonbladet.se finns det en artikel om datorvirus. Bland annat får man tips om "de tio bästa skydden". Det allra bästa tipset för att undvika virus tycks de dock ha glömt bort: Skaffa en Mac!

Dagens låttips
Alla hjärtans dag-temat avslutas med ingen mindre än Siouxsie Sioux. Så cool:
Hong Kong Garden – Siouxsie and the Banshees

torsdag 12 februari 2009

Medicinpriset till regeringen!

En undersökning visar att sjukskrivningstalen inte har varit så låga på 25 år som de är nu. Den borgerliga regeringen har gjort stordåd för folkhälsan. Aldrig tidigare har så många blivit friska på så kort tid. Ge regeringen Nobels medicinpris!

Okej jag överdriver lite. Dock är det glädjande att det går att göra något åt de problem som finns i Sverige. Förr var vi världens friskaste folk samtidigt som vi var mest sjukskrivna. Jag fick i alla fall aldrig den ekvationen att gå ihop.

Artikeln i DN

Dagens låttips
Alla hjärtans dag-temat fortsätter här på bloggen. Kim Wilde var jag också lite förälskad i runt 1981:
Kids in America – Kim Wilde

onsdag 11 februari 2009

Inte så mycket att hetsa upp sig över, kanske?

Jag har noterat att dedicera i talspråk numera uttalas med "k" – "dedikera". "Författaren dedikerade boken till sin käresta." Det skrivs till och med. Varför har det blivit så? Det heter ju dedicera, där c uttalas som s. Jag tror att det finns två huvudskäl. Dels heter substantivet dedikation och dels uttalas engelskans dedicate med k. Ett ytterligare skäl är databranschen som gärna talar (och skriver) om "dedikerade servrar". Att substantivet stavas och uttalas med k borde inte vara svårare än "multiplicera" och "multiplikation". Ni säger väl inte multiplikera?

Nåväl, det som fick mig att skriva detta var en notis i dagens SvD, där journalisten skriver: "I dag får Sverige ta emot en jättelik fotobok om tulpaner, dedikerad till Carl von Linné." När jag läste tidningen vid frukostbordet utbrast jag, som Berglins gubbar brukar säga: Nämenvaf...

Jag var redan lite småförbannad efter att ha sett tv-reklam från Ericsson igår, där den jobbiga berättarrösten talade om "Sveriges mest dedikerade bloggare". Förmodligen menade han hängivna. Jag ska byta min mobiltelefon från SonyEricsson mot en iPhone så snart jag kan köpa en sådan utan att vara låst till Telia.

Läs mer på språkrådets hemsida: Dedicera

Dagens låttips
Det är ju snart alla hjärtans dag, så jag tänkte dra fram några ungdomsförälskelser. Altered Images var väl inte så himla bra men Clare Grogan är ju så söt och videon är ju så skönt 1981. Jag blir fortfrande lite varm om hjärtat när jag ser henne:
Happy Birthday – Altered Images

torsdag 5 februari 2009

Klantigt av poliserna

Visst är det fel att säga "blattajävel" och "apjävel" när man är polis. Att dessutom säga det framför en kamera är dessutom klantigt. Nu tror jag inte att det är särskilt ovanligt att poliser och många andra yrkesgrupper uttalar sig på det här sättet mellan skål och vägg. Även om det naturligtvis är olämpligt, är det kanske inte så svårt att förstå.

Jobbar man som polis i Rosengård, där man får se invandraungdomar kasta sten och tända mordbränder, är det inte så konstigt att man påverkas negativt. Kan inte ambulanser och brandbilar köra in på området utan poliseskort, för att de riskerar att hamna i ett stenregn, är det inte underligt att ambulansförare och brandmän tappar tålamodet. Blir man som pendeltågsförare och busschaufför utsatt för stenkastning när man kör genom invandrartäta områden, blir man säkert inte mer positivt inställd till invandrare.

Återigen – det poliserna sade var olämpligt och oprofessionellt. Det ska inte förekomma. Men att enskilda poliser – kanske i frustration och uppgivenhet – uttalar sig olämpligt, får inte skugga de verkliga problemen. Invandrartäta förortsområden i storstäderna är problemområden och det kommer de att vara även om ingen polis uttalar sig olämpligt. Det pyr i dessa områden och problemen kommer att bli gigantiska om inget görs.

"Vi kommer aldrig tillrätta med stenkastandet i Rosengård om inte polisen visar respekt för de boende i Rosengård, unga som gamla", skriver Nyamko Sabuni.

De boende i Rosengård måste visa respekt för polis och räddningstjänst om de ska få respekt från dessa. Respekt måste vara ömsesidig.

SvD
DN

Dagens låttips
Hon var bra läcker, Debbie Harry, och bra var de också, Blondie:
Hanging on the Telephone – Blondie

tisdag 3 februari 2009

Tryggt i elfenbenstornet?

Idag är jag ganska skadeglad.

I en krönika i Expressen menar Ann-Charlotte Marteus att den traditionella kärnfamiljen är körd (om man nu sammanfattar hennes åsikter lite raljant). Det har hon naturligtvis sin fulla rätt att tycka, men det som piggar upp är att världen utanför stockholmselitens elfenbenstorn inte är sådan som de i tornet vill att den ska vara.

På en webbfråga i anslutning till artikeln frågas: "Borde vi värna mer om kärnfamiljen?" Marteus och hennes elfenbenstornskompisar i Stockholms innerstad (ni vet de där som exempelvis gärna talar om hur trevligt det är med mångkultur och sedan bor där det knappt finns några invandrare) måste bli besvikna när över 80 procent av 3000 svarande säger: "Ja, det var bättre förr".

Dagens låttips
Slår man upp "cool" i en ordbok är den första synonymen Bryan Ferry:
A Song For Europe – Roxy Music

måndag 2 februari 2009

Johan Palm i skivstudion

Idag är jag faktiskt rätt glad!

I helgen släpptes nyheten att Johan Palm ("Idol-Johan", ni vet) har fått skivkontrakt med Sony BMG. Det gläder mig. Inte nog med att både Johan och jag är östgötar. Jag tycker att han har något unikt att erbjuda. Han är inte ens 17 år fyllda men har redan visat prov på smartness, originalitet och artistisk integritet. Hoppas att han kan behålla detta när han nu blir en del av musikindustrin.

Aftonbladet
SvD

Bloggaren Stefan Stenudd har skrivit flera välformulerade och insiktsfulla inlägg om Johan Palm:
Stenudd om skivkontraktet
Stenudd om Johans avslutning i Idol
Stenudd jämför Johan med Bowie och Rotten

Dagens låttips
Johan Palm gör en riktigt bra Suede-cover på Idol-skivan:
Beautiful Ones – Johan Palm
Senare inlägg Äldre inlägg Startsida