torsdag 29 maj 2008

Jan Myrdal ger sig inte

Den gamle kommunistdinosaurien Jan Myrdal ger sig inte. USA-hatet är fortfarande på topp. Vid en demonstration mot Condoleezza Rices besök i Stockholm sade han bland annat: Condoleezza Rice är en alltigenom föraktlig och vidrig representant för mord och blod, tortyr och utplundring. Det är en skam för den svenska regeringen att ha inbjudit henne, sade Myrdal till demonstranterna.

Har inte Jan Myrdal under året talat väl om folkmördare som Pol Pot, Stalin och Mao? Har han över huvud taget tagit avstånd från sina Pol Pot-hyllningar? Jämfört med Pol Pot, Stalin och Mao är ju dagens USA en västanfläkt. Det är konstigt att Myrdal, för att travestera Bibeln, ser grandet i USAs öga men inte bjälken i kommunisternas.

Arg Myrdal i Svenska Dagbladet
Lite av det Jan Myrdal har sagt under åren

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sköld Peter Mathis är ju också
en av det gamla vanliga gänget,
Nu är deras pladder bara tröttsamt -- när
deras mäktiga herrar i öst var
vid makten var det obehagligt.

Anonym sa...

Men du gör ju samma sak som han med ditt inlägg. Själv försöker du se alla de massmorden som kommunisterna har gjort, och blunda för USAs tusentals massmord över hela världen. Så vad är det som skiljer dig och Myrdal?

Daniel sa...

Det som är verkligt sorgligt är att inga riktiga USA-vänner protesterade mot Rice. Trots allt representerar hon en nykolonial unilateralism som dragit USAs goda namn i leran under snart åtta års tid. För mig som gillar USAs grundläggande värderingar har det varit förbenat svårt att försvara Bushgängets genomkorkade illdåd. En riktig USAvän är en Bush- & Ricemotståndare!

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym 2!

Vilka "tusentals massmord" tänker du på?

Visst har USA gjort en rad felaktigheter under åren (men de har gjort förbannat mycket bra också – till exempel rättat oss i Europa från både nazister och kommunister). Det har jag aldrig förnekat (som Myrdal fortfarande tycks göra när det gäller Pol Pot). Att över huvud taget jämföra demokratin USA:s agerande med några av de värsta diktatorerna och massmördarna i historien tycker jag är orimligt.

Vänligen,

Herr K.

Herr Kverulant sa...

Hej, Daniel!

Irak-kriget har ju inte varit någon succé. Jag tycker att det var glädjande att Saddam störtades men det hade varit mycket bättre om FN hade skött invasionen. Tyvärr saknar FN kraft och möjligheter att göra något när galna diktatorer håller sina egna folk som gisslan (se på Burma och på Nordkorea). USA har på många sätt en självgod "vi-är-störst-och-bäst-attityd" men jag är tacksam att USA finns. Förhoppningsvis kommer frihandelsvännen McCain (om han nu vinner) att leda landet på ett bättre sätt och se till att Irak-kriget slutar. Inte minst för det drabbade irakiska folket vore det underbart om den spirande irakiska demokratin skulle växa sig stark. Tyvärr är det alltför många inhemska grupper som minst av allt vill ha demokrati.

Herr K.