onsdag 11 februari 2009

Inte så mycket att hetsa upp sig över, kanske?

Jag har noterat att dedicera i talspråk numera uttalas med "k" – "dedikera". "Författaren dedikerade boken till sin käresta." Det skrivs till och med. Varför har det blivit så? Det heter ju dedicera, där c uttalas som s. Jag tror att det finns två huvudskäl. Dels heter substantivet dedikation och dels uttalas engelskans dedicate med k. Ett ytterligare skäl är databranschen som gärna talar (och skriver) om "dedikerade servrar". Att substantivet stavas och uttalas med k borde inte vara svårare än "multiplicera" och "multiplikation". Ni säger väl inte multiplikera?

Nåväl, det som fick mig att skriva detta var en notis i dagens SvD, där journalisten skriver: "I dag får Sverige ta emot en jättelik fotobok om tulpaner, dedikerad till Carl von Linné." När jag läste tidningen vid frukostbordet utbrast jag, som Berglins gubbar brukar säga: Nämenvaf...

Jag var redan lite småförbannad efter att ha sett tv-reklam från Ericsson igår, där den jobbiga berättarrösten talade om "Sveriges mest dedikerade bloggare". Förmodligen menade han hängivna. Jag ska byta min mobiltelefon från SonyEricsson mot en iPhone så snart jag kan köpa en sådan utan att vara låst till Telia.

Läs mer på språkrådets hemsida: Dedicera

Dagens låttips
Det är ju snart alla hjärtans dag, så jag tänkte dra fram några ungdomsförälskelser. Altered Images var väl inte så himla bra men Clare Grogan är ju så söt och videon är ju så skönt 1981. Jag blir fortfrande lite varm om hjärtat när jag ser henne:
Happy Birthday – Altered Images

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl bara att slå till? Har för mig att dom knäckte iPhone 3G härom veckan....

/Glenn

Anonym sa...

Bäste Kverulant!

Om du öppnar din SAOL (13 upplagan, sid 137) så kommer du att få lära dig att det finns två olika ord med snarlikt utseende. "Dedicerad" i betydelsen tillägna någon något samt "dedikerad" i betydelsen avsedd för speciell användning (data). Förmodligen har det blivit en betydelseglidning inom vissa användargrupper och denna har etablerat sig så stark att den får plats i ordlistan.



Sedan kan man rent allmänt fråga sig hur det skulle gå om språket inte förändrades. Det är ju en utveckling som behövs för att samhället inte ska stagnera. Allt är inte bättre bara för att det har varit så förut.

Herr Kverulant sa...

Hej, Glenn!

Den e la knäckt sedan länge. Jag vill dock ha en fabriksupplåst telefon. Jag ska ordna det vid tillfälle.

Vänligen / Herr K.

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym!

Visst, använder man dedikerad i datorfackspråk kan det väl vara okej. Använder man det däremot som journalisten i SvD-exemplet är det fel. (Vilket för övrigt också togs upp i spalten "Rättelser" på sidan två i dagens SvD.)

Har jag någonsin sagt att jag är motståndare till ett förändrat språk? Icke! Självfallet ska språket förändras men det ska inte förflackas. Exempelvis skriver jag, som du ser, ska istället för skall. Modernt, va?

Bara för att många skriver/säger fel, behöver det inte accepteras. Jag tycker exempelvis att det även fortsättningsvis ska heta "egentligen" även om många (en majoritet?) säger "ejänklien". Jag tycker även att det ska heta "original" även om 42 procent (enligt en av mig för ett par minuter sedan genomförd undersökning på blocket.se) skriver "orginal". Jag vidhåller även, med en dåres envishet, att "vart" handlar om riktning. Alltså, "vart är du på väg" och inte "vart bor du".

Vänligen / Herr K.