tisdag 12 februari 2008

Bra Jutterström!

I en debattartikel i DN (Läs den här) föreslår Christina Jutterström en rad förändringar inom Public Service. Bland annat anser hon att SVT1, TV2 och SR ska slås ihop till ett företag med en nyhetsredaktion och att tv-avgiften läggs ned och ersätts av en public service-avgift via skatten. Det är utmärkta förslag.

Separata nyhetsredaktioner kunde möjligtvis ha varit av värde när statstelevisionen och statsradion hade monopol. Idag är det förlegat, tämligen meningslöst och dyrt. Mångfalden är enorm. Den som är intresserad av nyheter kan få dem via satellit-TV (tur att sossarna inte fick igenom sitt förslag i början av 80-talet om förbud mot paraboler – jo, det är sant!) och Internet.

Det är dags att leda in public service i 2000-talet och att göra det nu! Att regeringen inte har gjort någonting i frågan är ett svaghetstecken. Å andra sidan gjorde de borgerliga ingenting när det gäller public service under sina tidigare regeringsperioder heller. Det är inte ett dugg imponerande.

Tillägg: Jag hade fel när det gäller radiomonopolet. Det var faktiskt regeringen Bildt som avskaffade det. Äras den som äras bör!

Tillägg 2: Här kan man ladda ner Anders Carlgrens utmärkta skrift "I statens och partiets tjänst. Svensk public service under 80 år." Läs den!

4 kommentarer:

Anonym sa...

När man läser Anders Carlgrens artikel ser hur TT (din blogg 28 jan) blir jag fundersam. Är vår massmedia så pass ofri och styrd? De som har som yrke att rapportera om händelser sitter med en annan agenda än den som framgår av rapporteringen. Journalister, folkvalda etc följer en dold uppdragsgivare för att för att försiktigt färga budskapen. Det är ruggigt...

//CT

Herr Kverulant sa...

CT!

Jag tror tyvärr att man alltid måste fundera på medias och enskilda journalisters agenda. För att stå emot den ständigt pågående indoktrineringen, måste man vara medveten om att den existerar. Tyvärr är det alltför få som inser detta.

Herr K.

Anonym sa...

Angående tv-avgifter föredrar jag att se hur mycket jag betalar. Avgifter som finansieras via skattsedeln är ju aldrig öronmärkta för sitt ändåmål. Och pengarna skall ju uppenbarligen in ändå.
Naturligtvis är det att föredra att redationerna läggs samman. Den enda som har något emot det är Marita Ulvskog, eftersom Bonnier kommer att dominera mer då.

Herr Kverulant sa...

Som jag ser det finns det två alternativ (av vilka jag personligen föredrar det andra).
1) Finansiera via skattsedeln för att det är viktigt att alla ska få tillgång till public service.
2) Finansiera via programkort, vilket är skitenkelt nu när allt digitaliserat.

Dagens tv-avgift är ett uselt system av minst två skäl:
1) Man kan låta bli att betala om man känner för det.
2) Det är i det närmaste omoraliskt i en demokrati som säger sig värna om yttrandefriheten att det ska vara brottsligt att inneha en tv-mottagare utan att betala avgift.

Herr K.