måndag 16 juni 2008

Säg nej till FRA-lagen

Det är viktigt att skydda vår frihet och demokrati men det får inte bli så viktigt att vår frihet och demokrati inskränks alltför mycket. I morgon är det tänkt att riksdagen ska klubba igenom den så kallade FRA-lagen som innebär att all e-post, alla sms och all telefontrafik som passerar Sveriges gränser, ska kollas av FRA. Det blir bara för mycket!

Jag gillar ett visst mått av övervakning. Exempelvis vill jag se betydligt fler övervakningskameror. FRA-lagen går dock för långt och jag hoppas att några frihetsälskande borgerliga politiker vågar att bryta partilinjen och trycka på nej-knappen.

Artiklar om FRA-lagen (det finns massor att läsa i nästan alla tidningar):
DN
SvD

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fast att all kommunikation skulle kontrolleras är väl en sanning med modifikation iofs?! Har svårt att se att FRA med sin, i proportion till den i så fall insamlade mängden data, begränsade personalstyrka skulle kunna gå igenom allt.

Det troliga är väl istället att man kommer att köra datan mot en lista med ord (typ talliban, Al-qaida, självmordsbomber och annat) och sedan granska de träffar man får.

Frågar du mig faller detta under ungefär samma kategori som kameror i parker och på spårvagnar där folk skriker om att deras integritet blir kränkt. Så länge du inte har nått fuffens för dig så har du heller ingenting att oroas över. Och de gånger jag behöver meddela saker som jag inte vill riskera få genomläst av en eller annan anledning så får jag väl lösa det på annat sätt.


Problemet är ju att tekniken är lika tillgänglig för alla, oavsett om jag vill skicka ett mail till mamma och pappa eller om Bin-Ladin vill planera sprängattentat. Extrema situationer kräver extrema åtgärder helt enkelt, och om det krävs att FRA ska kunna läsa mina mail för att vi ska kunna sova gott om natten så är det helt klart värt det!

/Glenn

Herr Kverulant sa...

Hej, Glenn!

Tyvärr tror jag inte att vi kommer att sova ett dugg bättre genom FRA-lagen. Om du vore mordgalen muslimsk terrorist i ett stort terroristnätverk, skulle du då skicka mail med ord som självmordsbomber, Al-Quida och liknande? Jag skulle inte göra det i alla fall.

Trevlig midsommar!

Herr K.

Anonym sa...

Sant, jag kommer nog inte sova bättre, sover redan rätt så bra.

Kan även hålla med dig om att det troliga väl är att sådana ord inte komemr att skrivas ut i klartext, det var egentligen bara exempel frånmin sida. Självklart kommer det att finnas andra typer av kodord på listan.

Att alla mail skulle granskas är helt enkelt inte möjligt, hur mycket svensk press än vill vinkla det till att så är fallet. Därför känns detta inte som ett problem för mig som medborgare (det hade egentligen inte gjort det om de kollade allt heller).

Att denna, och liknande typer av underrättelseverksamhet faktiskt fungerar vet vi faktiskt redan. Exempelvis så har man ju avstyrt ett större bombattentat i centrala london.

Trevlig midsommar på dig med!

/Glenn