fredag 5 september 2008

Det är inte svårt att vara sosse...

Socialdemokrater talar ofta om solidaritet och minskade klyftor i samhället men när det gäller deras egen tillvaro är det annorlunda. Då ska man gärna berika sig själv.

Det senaste exemplet är Systembolagets VD Anitra Steen – fru Persson, ni vet – som kommer att gå i pension vid 60 års ålder. I fortsättningen kommer hon att ha en arbetsfri inkomst på 1,2 miljoner per år, vilket – enligt Affärsvärldens beräkningar – innebär cirka 35 miljoner om hon lever lika länge som den förväntade genomsnittliga livslängden.

Denna enorma belöning får hon för att hon har varit VD för ett bolag som har monopol. Under hennes ledning har det varit en gigantisk mutskandal bland personalen (vilket säger en del om företagets klimat). Dessutom har hon haft den förnämliga sitsen att om försäljningen minskar är det bra, för "alkohol är ju inte nyttigt och det är bra att konsumtionen sjunker". Ökar däremot försäljningen är det också bra, för "det visar att Systembolaget klarar konkurrensen med hembränt och importerad alkohol". Det går liksom inte att förlora.

Jag tycker att Anitra Steen verkar vara en rar och trevlig person. Dock stör det mig att sosseadeln alltid tycks vara intresserade av att berika sig själva. Det borde störa sossarnas väljare ännu mer, men de verkar inte att bry sig om det.

Man kanske skulle bli sosse... (Nåja, i alla fall ska jag i protest blanda mig en draja ikväll på Plymouth Gin och Noilly Prat – båda köpta utomlands.)

DN
Expressen
SvD
Aftonbladet

6 kommentarer:

Gubben sa...

Hon är väl värd varje krona! Tänk dig själv att leda ett företag med så taskiga förutsättningar som "monopolställning", "prisledande", "ensamrätt till marknadsföring" och starkt stöd i "rörelsen" :)

Anonym sa...

Har du inte sett hur dyr Görans gård är? Hon behöver ju pengarna.
Hon har säkert gjort ett bra jobb också. Efter mutskandalen fick de visserligen se över rutinerna. Ett mänskligt misstag, helt enkelt. Det mutas säkert en hel del i privata sektorn också, så Systemsbolagets andel är så liten att den kan man bortse från.
Nej, är det inte så att du själv är lite avundsjuk?

Herr Kverulant sa...

Hej, anonym!

Jäpp, jag är inte bara avundsjuk. Jag är missunnsam också.

Herr K.

monaljuger sa...

Det är ju uppenbart att hon inte fick jobbet på några meriter som hade något med kompetens att leda företag att göra.

Nepotism har alltid varit socialdemokratins främsta kännetecken.

Herr Kverulant sa...

Hej, Monaljuger!

Ja, sossarna har gjort nepotismen till något av en konstart. De är verkligen jättebra på det...

Herr K.

Herr Kverulant sa...

Hej, Gubben!

Det har du ju rätt i. Det är inte lätt att jobba med sådana förutsättningar. Det kräver nog att man kommer från rörelsen...

Herr K.