onsdag 24 september 2008

Riktiga hjältar

För ett par veckor sedan slog ett gäng med ett 20-tal killar ner en tjej i Södertälje. Upprinnelsen, enligt Aftonbladet (för händelsen tycks inte ha varit intressant för DN, SvD eller Expressen), var att killarna skrek "svennehora" efter tjejen. Hon svarade då med ett välbefogat "håll käften". Det räckte för att gänget skulle kasta sig över henne och börja misshandeln. Hade inte sex rådiga killar från Gnesta uppmärksammat händelsen och gett sig in i mobben för att skydda tjejer, hade det kunnat gå riktigt, riktigt illa.

1) Hur tusan kan ett gäng med 20 killar ge sig på en tjej?
2) Varför är händelsen inte intressant för andra rikstidningar än Aftonbladet? (Konspiratoriskt lagd som jag är, misstänker jag att om det hade varit 20 etniskt svenska killar som svårt hade misshandlat en invandrartjej, så hade det sannolikt blivit omfattande skriverier, fackeltåg mot rasism etc.)
3) Det är skönt att det finns lite civilkurage kvar i Sverige, trots allt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om inte DN skrivit lång artikel, med upprop av Barbro Hedvall, att ett 20 tal ungdomar angriper en tjej är väl historien ett falsarium. Dessutom är kanske Gnesta pojkarna rasister?

F.ö. kan jag inte tänka mig att VD'n för DN skulle vilja ha en personal som väljer att mörka en sådan historia.

Annars hade väl detta varit ett bra sätt att belysa våldsproblematiken i Södertälje.

;-)

//CT

Herr Kverulant sa...

Det är märkligt hur tidningarna agerar. Jag tycker att tidningar på nyhetsplats ska berätta för läsarna vad som händer och på ledarplats vad de tycker, men tyvärr är även nyhetssidorna producerade med något sorts pk-filter. Det är bedrövligt!

Anonym sa...

Hejsan
Jag håller på att göra en blogg om grov misshandel av kvinnor i allmänhet, och om misshandeln i Södertälje i synnerhet.
Jag vill få igång en diskussion om vår nuvarande lagstiftning för den här sortens brott och har lagt in en poll där man kan rösta på olika typer av straff man själv skulle vilja se.
Syftet är att försöka få fram en bild av hur allmänheten skulle vilja att den här typen av extremvåld mot kvinnor bestraffas, om nuvarande straffskala är tillräcklig, behöver den skärpas eller bör vi ta in helt nya former av straff? Jag hoppas att fler vill hjälpa till med bloggen, jag anser att detta är en så pass viktig fråga att jag inte ska göra detta arbetet själv, dessutom är jag helt nybörjare på bloggning och behöver hjälp.

Just nu är bloggen under uppbyggnad, Södertäljefallet är upplagt samt en första pollversion. Jag vill nu få feedback på det jag skrivit och på pollen innan jag börjar sprida bloggen mer aktivt. Man kan rösta om man vill, om jag genom feedback ser att pollen behöver göras om så kommer jag, om det går, att föra över rösterna från den gamla till den nya.
Här är bloggen http://20killarmotentjej.wordpress.com/