fredag 23 januari 2009

Hur orkar de?

Nyligen var det premiär för en barnfilm om daggmaskar. Filmen är inget för mig men jag läste Jeanette Genteles recension i dagens Svd, för jag tycker att det är kul att läsa recensioner av filmer – även om filmerna inte intresserar mig.

"Mamma vill att han (huvudpersonen – min anm.) ska bli tjänsteman på kompostverket istället för att klä sig i Village People kläder. Det slutar inte där. Det visar sig att mamma satte stopp redan för sin mans drömmar om att stå på scenen, alltså Harrys pappa som hon förvandlat till ett maskformat bihang. Detta är alltså vad barn ska få sig till livs 2009 – att kvinnor hindrar män från att förverkliga sig. Man blir inte direkt förvånad över att upphovsmännen till Discodaggarna visar sig vara män. Man undrar bara i vilket århundrade de lever."
(Jag vill bara påpeka att särskrivningen i "Village People kläder" ovan är Genteles – inte min.)

Men hallå (för att tala modern svenska)! Någon måste ju vara skurk för att det ska bli dynamik i en film. Det traditionella de senaste seklen har ju varit att skurkarna har varit män. När det nu är en kvinna blir det enligt Gentele helt fel. Hur sjutton orkar en del människor att se genusproblem överallt? Hade det varit bättre om det hade varit pappan som var dum? Hade det varit bättre om det hade varit kvinnor som hade gjort filmen?

För övrigt är "tjänsteman på kompostverket" ganska kul i en film om daggmaskar.

Dagens låttips
Det är ju fredag:
Friday I'm In Love – The Cure

4 kommentarer:

Anonym sa...

Själv orkar jag knappt bli förvånad längre över alla överanalyserade kulturvetar feminist puckon.. man blir mest trött..

/Mr T

Anonym sa...

En sak till.. vem fan kritiserade barn TV på 70-80-talet som jag är uppväxt på? Snacka om socialistpropaganda!! (Tur att man inte har taget skada) :)

/Mr T

Herr Kverulant sa...

Vi är överens!

Trevlig helg!

Herr K.

Anonym sa...

Nej nu f-n känns detta lite väl mesigt och hacka på filmskapare. Daggmaskar låter ju ovanligt kreativt.
Varför inte ge lite stödpengar till AFA för att göra en dramadokumentär av upploppen i Rosengård. "Gömda" var ju också en dokumentär, så manuskriptet går säkert att fila till. Massor med aktion, blåljus, stenkastning brand och ilskna poliser som bankar skiten ur ungdomar. Snacka actionrulle! Dessutom om den delvis filmas med mobilkamera kommer den med p Guldbagge nomineringen.
Nej, nu får det var slut på mesproppar som bara gillar Beskow's Farbror Blå som lockar med sig små pojkar.

//CT