torsdag 22 januari 2009

Var finns moderaternas tro på individen?

Nej, det får nog bli något annat parti än moderaterna i nästa val. I dagens SvD flaggar en arbetsgrupp inom (m) för kvotering av föräldraförsäkringen. De anser således att politiker är bättre på att veta vad som är bra för familjen än vad familjen själv är. Ett märkligt ställningstagande, tycker jag.

"Barn mår bättre av att ha både sin pappa och mamma närvarande. Både männens sjuktal och separationerna minskar när pappor har mer kontakt med sina barn", förklarar riksdagsledamoten Hillevi Engström, ordförande i arbetsgruppen. På 1950- och 1960-talen var papporna sällan eller aldrig hemma med sina barn. Var separationerna fler och männens sjukskrivningstal högre då? Nej, jag skulle inte tro det. Om nu föräldrarna är så viktiga, varför förespråkar (m) dagis för alla? (Visst, det finns i vissa kommuner möjlighet till ett kommunalt vårdnadsbidrag men det är ytterst litet i förhållande till subventionen man får för dagisplatser.)

En annan sak. Hur gör exempelvis en företagare, som inte kan vara borta om företaget ska överleva? Ska inte hans/hennes barn få chansen att vara hemma med en förälder lika länge som andra barn?

Dagens låttips
En klassiker för oss 80-talsnostalgiker (skönt svajig vhs-rip!):
Begärets Dunkla Mål – Lustans Lakejer

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja! Men vad bra! På femtiotalet var ju andelen hemmafruar något högre än idag så det är kanske inte helt konstigt att papporna inte gick man ur huse- eller in i huse snarare- för att passa kidsen de skaffat.
Om inte moderaterna passar kanske KDs unkna familjepolitik känns lockande. Ellek kan sverigedemokraterna kasta lockande pilar tro? Mvh/ Socialisten

Herr Kverulant sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Herr Kverulant sa...

Hej, Socialisten!

Visst var det så på 50-talet. Skrev jag att det var eftersträvansvärt? Nej, men jag konstaterade att kopplingen mellan mer kontakt mellan barn och pappor inte leder till färre sjukskrivningar och färre separationer.

Eftersom du är socialist, tycker du sannolikt att valfrihet är av ondo och tvång något positivt. Det gör inte jag. Socialistisk familjepolitik – den känns verkligen unken!

För övrigt gillar jag KD:s familjepolitik. Det tycks vara det enda partiet i riksdagen som i alla fall till viss del tycker att familjerna är bäst på att bestämma om sina liv.

Vänligen / Herr K.

Anonym sa...

Den valfrihet du pratar om är ju knappast något som kd representerar. I deras ögon så är jag och min tjej inte ens en familj och skaffar vi barn är vi väl snarast någon cancersvulst på samhällskroppen. Frågan handlar inte om tvång eller valfrihet vilket Kverulant säkert själv inser men utan om vem som har möjlighet att välja. Puss från socialisten

Herr Kverulant sa...

Hej igen, Socialisten!

Cancersvulst? Hur menar du?

Du är alltså socialist. Låt mig då fråga. Tycker du att familjerna eller politikerna ska bestämma hur föräldradagarna ska fördelas?

Jag tycker familjerna. Vad tycker du?

Mvh / Herr K.

Anonym sa...

Vad gäller cansersvulsten så var det en känga åt Ölandspastorn som gjorde sig känd för uttalanden mot homosexuella för några år sedan. det var han som myntade uttrycket cancersvulst om homofamiljer och liksom andra homohetsar blev han förstås omhuldad av somliga i kd.

Hur som helst. Jag är för en delad föräldraförsäkring. Det handlar om at politiska beslut används som en del i ett jämställdhetsarbete på längre sikt för mig. Målet med alla lagar och regler är ju att de en dag ska kunna avskaffas, när människor förstått dess syfte och handlar i enlighet med detta- i detta fallet jämställdhet.
/Rosa Luxemburg

Herr Kverulant sa...

Hej, Rosa L!

Nu röstar jag inte på KD men jag känner att jag måste försvara dem ändå. Vad en enskild pastor för dumheter har väl inget med KD att göra? Har du hört någon i KDs ledning försvara Åke Green?

Det var med andra ord som jag misstänkte. Du tycker att politiker är bättre på att veta hur föräldradagarna ska fördelas än föräldrarna själva. Det är med andra ord traditionell socialsim.

Trevlig helg! / Herr K.

Anonym sa...

Hej igen!
Jodå. Vid ett flertal tillfällen har jag hört kristdemokrater försvara Green när det mediedrevet gick. Alf Svensson var en av dem som uttalade sig

Jag känner att det inte skulle ge så mycket att diskutera ideologi med dig då vi uppenbarligen står väldigt långt ifrån varandra.

Alternativet till föräldraledighet är ju att istället utnyttja den hushållsnära polskan och låta henne passa barnen så kan båda föräldrarna figurera på yrkesarenan och inte gå miste om erfarenheter där genom att vara hemma och torka snor och bajs.

Ha det fint
Leve revolutionen! ;)

Herr Kverulant sa...

Hej igen!

Jag har väldigt svårt att tro att Alf Svensson delar Greens uppfattning att "...sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen". Vad han sannolikt försvarade – och här delar jag hans åsikt (i så fall) – är Åke Greens rätt att ha dessa åsikter och uttrycka dem. Det är priset man får betala för yttrande- och åsiktsfrihet. Jag tycker även att nazister och revolutionära kommunister ska ha rätt att sprida sina åsikter – hur dumma de än kan anses vara.

Ja, vi är i alla fall överens om att vi inte är överens.

Vad har du emot polskor? Det är märkligt med vänstermänniskor. Det är jättefult att ha en betald barnflicka som sköter om ens barn men det är jättefint att personal på daghem gör samma jobb. Det får jag inte ihop.

Ha det så bra själv och jag hoppas innerligt att du och dina kompisar misslyckas med revolutionen.

Vi hörs! / Herr K.