onsdag 7 januari 2009

Pro-israelisk bloggare fick sparken

En gång i tiden kunde vi vara stolta över vår yttrandefrihet i Sverige. Det tycks som om klimatet har förändrats. Lennart Eriksson, enhetschef på Migrationsverket, har haft en Israelvänlig blogg sedan 2003. Det får man inte ha om man jobbar på Migrationsverket. Trots att tingsrätten gav Lennart Eriksson rätt mot sin arbetsgivare fick han sparken i alla fall.

Hur var det nu? "Jag delar inte din åsikt men jag är beredd att dö för din rätt att försvara den." Den parollen gäller inte längre i Sverige 2009.

Artikel i DN

Lennart Erikssons blogg

Dagens låttips
Ron Asheton, legendarisk Stooges-medlem, har dött. (Ron Asheton död) Vi tar en skål och hedrar honom med:
I Wanna Be Your Dog – The Stooges

6 kommentarer:

Anonym sa...

löjligt blogginlägg. Skulle en person som hatar bögar vara lömplig att arbeta på HOMO? skulle en person som bloggar om pornografi vara lömplig på JÄMO?

Givetvis kan vi inte ha någon som har uttalat starka politiska eller etniska prefferenser i en beslutsposition om människors öden där just politisk och etnisk bakgrund har en avgörande roll. Även om personen ifråga helt kan skilja på sina åsikter och arbete skapar det en stark grund för misstanke om jäv.

Anonym sa...

Parollen om åsiktsfrihetens värnande gäller fortfarande i Sverige. Dock är allt inte alltid svart eller vitt och i detta fall väger jävsaspekten tyngre enligt verkschefen.

Vore roligt med lite stöd nästa gång en sverigedemokrat blir av med jobbet för sin politiska åsikts skull. Men där lyser facket med sin frånvaro.

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym nummer ett!

Jag tycker inte att mitt inlägg är löjligt, tvärtom. Då hade jag inte skrivit det.

Lennart Eriksson har rätt att ha vilka åsikter han vill, så länge de är inom lagens ramar. Annars får vi ett samhälle som i alla fall jag inte vill ha. Tycker du exempelvis att alla lärare med kommunistiska böjelser ska ha sparken? Skolan ska ju byggas på en demokratisk grund och kommunismen är inte demokratisk.

Nej, det fria ordet och den fria opinionsbildningen är en förutsättning för att demokratin ska fungera. Sparken ska man få om man inte sköter jobbet. Inte för att man tycker – som för övrigt EU också gör – att Hamas är en terroristorganisation.

Herr K.

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym nummer två!

Jag tror inte att verkschefen hade talat om några jävsproblem om Lennart Eriksson hade varit pro-palestinsk.

Att sparka sverigedemokrater för sina åsikters skull tycks varken politiker eller fack ha några problem med i dagens Sverige. Det är en otäck utveckling.

Herr K.

Anonym sa...

Jag hittar inte länken just nu, men för något år sedan läste jag en AP (engelska) respektive TT (svenska) länk om raketattacker av Hamas mot Israel. Den personen som översatte artikeln så pass "slarvigt" att AP's grundrapportering, som var en upprabblande av händelser, gjordes om till ett pro-palestinskt ställningstagande. Artikeln kablades ut som AP-TT nyhet i våra största dagstidningar och presenterades som ett Israeliskt angrepp på Palestina!
Om översättaren framför sina åsikter privat, i en blogg eller debatt artikeln är det en del av yttrandefriheten. Här blev det ju inte riktigt så utan en AP-TT nyhet. Vad jag känner till fick inte den personen sparken trots detta utfördes i tjänsten...
//CT

Herr Kverulant sa...

Hej, CT!

Jag känner också igen det där. Förmodligen har det publicerats på http://tt-kritik.blogspot.com/

Herr K.