torsdag 15 januari 2009

Tror de på det själva?

I en debattartikel i dagens SvD skriver vd:arna för SR, SVT och UR – Kerstin Brunnberg, Eva Hamilton och Christina Björk – bland annat: "Medborgarna betalar sin tv-avgift för att få ett oberoende och trovärdigt alternativ till kommersiella medier." Jag, och jag tror en stor del av övriga tv-licensbetalare, betalar sina tv-licenser (eller tv-avgifter som det ska heta idag) för att de enligt svensk lag är tvungna till det. Och "oberoende" – yeah, right...

Om nu folk vill ha public service – och det vill säkert många – låt då dem betala för det. Koda programmen och sälj abonnemang som alla andra leverantörer. Den del av verksamheten som politikerna anser måste finnas tillgänglig för alla, exempelvis en radio- och en tv-kanal, bör finansieras med skattemedel.

Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen: Det är fel i en demokrati att tvinga människor att betala bara för att man har en tv. Hur många tycker att det vore rätt att man var tvungen att betala dyrt för att prenumerera på en statlig tidning för att ha rätt att prenumerera på någon annan?

Jag är fortsatt besviken på alliansen. De har nu haft regeringsmakten i över två år och det enda de har gjort åt tv-licensen är att höja den.

Dagens låttips
Ännu en postpunkband som borde ha blivit större än vad de blev:
Dream Sequence 1 – Pauline Murray & The Invisible Girls

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med till 100%, snygg liknelse med tidningar! Svenska folket är som vanligt invaggade i en DDR mentalitet. Publicservice bolagen domineras av gamla 68-kommunister. Alla vettiga jounarlister har lämnat det sjunkande skeppet för länge sedan...

/Mr T

Herr Kverulant sa...

Hej, Mr T!

Tack för det! Då är vi i alla fall två.

Ha det så bra!

Herr K.

Anonym sa...

Bäste Kverulant!

I en demokrati är det faktiskt så att man kan fatta beslut om olika avgifter. Det kan gälla sophantering, fordonsskatt, pant på returflaskor etc. Så länge det finns en politisk majoritet för dessa beslut så får man finna sig att vara med och betala, oavsett om man tycker att det är rätt eller fel. Själv tycker jag att det är fantastiskt att få tillgång till SvT:s breda kvalitetsutbud för bara några kronor om dagen. Och jag är övertygad om att de allra flesta svenskar håller med. Tror du motsatsen föreslår jag att du driver detta som en viktig fråga i något politiskt parti till nästa val. Lycka till!

Hälsar P-t

Herr Kverulant sa...

Hej, P-t!

Jovisst är det som du säger i en demokrati. Men bara för att systemet fungerar så, behöver inte alla tycka att det är okej. Jag tycker att tv-avgiften är fel, precis som det vore om alla skulle vara tvungna att betala för en statlig tidning för att ha rätt att prenumerera på andra.

Jag skulle själv kunna tänka mig att abonnera på SVTs kanaler men det tycker jag skulle vara upp till varje tittare att besluta om. Har du något mot valfrihet? Tycker du att det är rätt att tvinga alla – även de som inte tittar på SVT – att betala för de kanalerna? Och, om du gör det, vore det inte bättre att lägga kostnaden på skatten?

Vänligen / Herr K.