onsdag 28 januari 2009

Rätt att de visas ut

Ingmarie Froman skriver i dagens SvD om Ann-Mrie Sörbergs bok "Det Sjuka". Bland annat framhåller Froman det absurda i att utländska "Hiv-män" utvisas efter att deras straff är avtjänade. Hon exemplifierar med "Charles" från Tanzania, som dömdes till sju års fängelse och livstids utvisning.

”Han kan alltså aldrig återvända hit för att träffa sina två barn som han har med sin svenska exhustru. Charles fick därmed i praktiken ett trippelstraff. Fängelse, förlorat uppehållstillstånd och livslång bannlysning från Sverige, plus utvisning till Tanzania där 6,5 procent av den vuxna befolkningen har hiv. Möjligheten för Charles att få en god vård i Tanzania är naturligtvis liten.”

Får man sju års fängelse har man medvetet smittat/försökt smitta flera personer med Hiv. Det är en fruktansvärd brist på respekt för sina medmänniskor. Den sortens personer klarar i alla fall jag mig alldeles utmärkt utan i Sverige. Får man chansen att komma hit, få vård och kanske rent av försörjas av svenska skattemedel, får man banne mig skylla sig själv om man försätter sig i en sådan situation som "Charles" har gjort.

Dagens låttips
Så jäkla bra de var, Television:
Marquee Moon – Television

4 kommentarer:

hejåhå sa...

Det hela var kanske en mindre önskad effekt av något sorts exa-
mensarbete vid Konstfack varvid det
konstnärliga värdet borde ha med-
fört en avsevärd strafflindring.
Mvh pelle söderlund, Karlskoga.

Herr Kverulant sa...

Hej, Pelle!

Ja, man vet ju aldrig. Ibland överträffar verkligheten fantasin...

Vänligen / Herr K.

Anonym sa...

Det innebär att ca 2.7 - 3 miljoner personer har HIV/AIDS i Tanzania. Frågan är hur man gör största nytta. Rimligen borde dessa smittade i Tanzania också få tillgång till en vård som "Charles" hoppas på.

Om "Charles" fått två barn med en kvinna i Sverige(?) borde inte dessa också vara smittade. Som tur är har HIV viruset låg smittsamhet.

Rättsvårdande myndigheter har fastställt domen som är en konsekvens av hans agerande och att belöna detta kan ju inte Frohman anse.

Jag kan inte tro att Frohman anser att dessa 3 miljoner smittade i Tanzania skall bege sig utomlands och genom brott få vård där. Landets regering måste begära hjälp av FN för att bekämpa detta problem.

//CT

Herr Kverulant sa...

Hej, CT!

Vi är överens!

Herr K.