lördag 29 mars 2008

Säger ni att vi är våldsamma slår vi ihjäl er!

Geert Wilders omstridda 15-minuters "dokumentär" om islam – Fitna – hade internetpremiär igår. Att filmen är partisk och föraktfull mot islam råder det ingen tvekan om. Filmens innehåll går ut på att islam är en vålds- och hatlära och Koranen ett propagandainstrument för just hat och våld. Jag förstår att muslimer blir upprörda men jag tycker att det är märkligt att yttringar som Fitna bemöts med just hat, våld och hot om våld. Om någon hävdar att jag är våldsam är kanske inte det bästa sättet att motsäga det, att hota denne någon med våld.

Fitna visades på Liveleak men de har dragit tillbaka filmen på grund av allvarliga hot mot personalen. I Pakistan har demonstranter krävt att Geert Wilders ska mördas. Allt som sägs under yttrandefrihetens skyddande paraply är inte snällt, sakligt eller smakligt men det är viktigt att alla ska få säga vad de tycker. Det är en otäck utveckling om religiösa fanatikers hot om våld ska leda till inskränkningar av vår livsviktiga yttrandefrihet.

Fitna i media:
DN
SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om vi...? Är vi inte redan i det läget att yttrandefriheten är beskuren. Filmen drogs tillbaka, tidningar gör avbön, regeringar fegar ur etc etc

Herr Kverulant sa...

Jo, Gubben, det är nog så.

Herr K.