tisdag 8 april 2008

Allt ska kunna diskuteras

I en debattartikel i DN skriver Gunnar Sandelin, journalist, socionom och tidigare pressombudsman på Bris, om hur "Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna". Bland annat berättar han om hur han som anställd på socialen beviljade bidrag till flyktingar för att de skulle kunna åka på semester till landet som de hade flytt från.

Det är bra att någon tar bladet från munnen och kräver att den våta PK-filt som länge har kvävt alla offentliga diskussioner om invandringsfrågan lyfts bort. Självklart ska alla frågor kunna diskuteras. Det är inte bara en rättighet i en demokrati. Det är också en skyldighet för medier att berätta sanningen utan att först sila den genom ett tätt PK-filter.

Jag håller med Gunnar Sandelin till fullo när han säger följande: "Självklart ska vi ta emot människor som kan belägga att de flyr för sina liv. Lika självklart är det att man inte kan tala om invandrare som en enhetlig grupp. Men man måste ändå kunna få diskutera frågan generellt och öppet utan anklagelser om rasism och främlingsfientlighet." Är det månne en öppning i denna fråga som vi ser i och med Sandelins debattartikel? Jag hoppas det.

Debattartikeln i Dagens Nyheter

Inga kommentarer: