torsdag 24 april 2008

Vet folk vad sjuksköterskorna tjänar?

Det är ju synd om sjuksköterskorna. Det vet vi ju. Omkring 80 procent av de röstande i Aftonbladets (eller var det Expressens?) webbomröstning stödde sjuksköterskornas kamp. (Förbannat bra lobbyister är de i alla fall...)

Det är onekligen lite intressant att lyssna på radio. Häromdagen intervjuades två strejkvakter – båda sjuksköterskor naturligtvis – och deras löner var 25.000 kr respektive 25.700 kr per månad. Snittlönen för en svensk sjuksköterska ligger på ungefär 24.000 kr. Det är inte så taskigt tycker jag. Dock tycker svenska folket att sjuksköterskorna tjänar alldeles för lite. Några ur detta folk intervjuades i samma nyhetssändning och fick gissa på snittlönen. Gissningar på 15.000 kr och 17.000 kr hördes. Om man tror att sjuksköterskorna tjänar 17 papp per månad och tycker att det är för lite, vad tycker man då när man får reda på att den verkliga siffran är 24.000? (I SCB:s lönestatistik för 2006 är det svårt att hitta några grupper av sjuksköterskor som tjänar mindre än 24.000. De flersta ligger betydligt över.) Sjuksyrrorna får nog hoppas på att folkets okunskap håller i sig. Annars kommer stödet för strejken snart att svänga.

För övrigt borde det inte vara tillåtet att strejka i den offentliga sektorn. Skälen?
1) Det är inte arbetsgivaren som drabbas, bara användarna. (Om exempelvis lärarna strejkar, sparar kommunerna gigantiska belopp men om metallarna strejkar förlorar företagen gigantiska belopp.)
2) Offentliganställda är anställda av oss alla, bland andra de offentliganställda. De strejkar således mot sig själva.
3) De offentliganställda tar ingen risk. Oavsett hur länge de strejkar kommer jobbet att finnas kvar. Om anställda på exempelvis Svenssons Bygg AB tas ut i strejk, finns risken att företaget tappar jobb och i slutänden måste lägga ned. De anställda tar därmed en risk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket välskrivet och det är solklart så att folk inte har en aning om hur bra sjuksköterskor har det! Många sjuksköterskor har direktörslöner och ändå går man i en strejk som orsakar stort lidande hos befolkningen. De som strejkar och riakerar andra människors liv för att deras redan höga lön ska bli ännu högre är olämpliga som sjuksköterskor.

Anonym sa...

Nu måste jag bara fråga en lite korkad fråga, pratar vi innan eller efter skatt, för vart ni fått dessa siffror ifrån det undrar jag starkt! Jag har inte träffat någon sjuksköterska som har en direktörlön, och en sak förstår jag inte. Varför gnäller ni? Varför utbildar inte ni er till sjuksköterskor som får gå flera år av utbildning för att sen tömma kisspottor, och få ut ca 15000 kr i månaden? Dessa sjuksköterskor kunde valt att bli tex dataingengörer eller dylikt med lika många års utbildning och tjäna fyr-dubbla-lönen!!! Jag tänker halleluja att det finns människor på vår jord som vill ta hand om era hemorrojder och fettvalkar!!! FY SKÄMMS PÅ ER, GNÄLLGUBBAR!!! Ni är nutidens verkliga bitterfittor!

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym!

Det var ett gammalt inlägg du hittade...

Självfallet är det lönen före skatt som texten handlar om.

Jag kan bara försvara mitt inlägg och jag har inte skrivit något om att sjuksköterskor har direktörslöner. Dock kvarstår det faktum att sjuksköterskor tjänar betydligt bättre än vad folk tror.

Att få ut 15000 per månad (efter skatt) för att tömma kisspottor, låter som bra betalt. Jag tycker att välutbildade sjuksköterskor ska ägna sig åt sådant som inte personal med betydligt kortare utbildning klarar av. Det är resursslöseri att låta sjuksköterskor tömma kisspottor.

Vänligen / Herr K.