onsdag 30 april 2008

Money talks!

Jaha, så har jag också fastnat i "använda-engelska-uttryck-träsket". Men visst låter "money talks" bättre än "pengar talar"?

Nu till mitt inlägg. Det talas i valborgstider mycket om ungdomsfylleri. Det ska lösas med information, Carin Götblad som delar ut flygblad utanför Systemet, fältisar (det vill säga fältassistenter fast på modern fjantsvenska) samt morsor och farsor (vad är det för fel på mammor och pappor?) på stan. Tyvärr kommer det inte att hjälpa. Jag har ett förslag som kommer att fungera: Det är inte tillåtet att köpa alkohol och tobak innan man har fyllt 18 år. Gör det också olagligt att nyttja alkohol och tobak före 18 års ålder. Inför böter på 500 spänn för alla som blir påkomna med att röka eller dricka. Är barnet under 15 år – och därmed inte straffmyndigt – får föräldrarna ta straffet. När det börjar bli dyrt för såväl barn som föräldrar, kommer barnen att sköta sig bättre och föräldrarna se till att de gör det. Detsamma borde för övrigt gälla cykelhjälmslagen som innebär att alla under 15 år ska ha hjälm när de cyklar. Lagen finns men man kan inte straffas om man bryter mot den, vilket får till följd att lagen blir totalt tandlös och barnen tappar respekt för lagarna. Om det kostar föräldrarna 500 (eller 300) kr om deras telningar under 15 år cyklar utan hjälm, kan jag garantera att hjälmanvändningen kommer att öka.

Trevlig Valborg! (Och nykter sådan om du är under 18 år.)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett klockrent förslag. Det är viktigt att det som är olagligt också bestraffas, annars är det ingen som tar lagen på allvar. När det gäller ungdomars lagbrott är det kanske extra viktigt, så att de får lära sig att veta hut. Polisen ska naturligtvis inte lägga ner alltför stora resurser på att jaga underåriga rökare och öldrickare, men bötfäller de ett par i veckan i en mellanstor ort, så sprids ryktet om risken att åka dit bland ungdomarna. Det vore också utmärkt om barnens föräldrar fick betala böterna. Som du skrev själv: Money talks!

Anonym sa...

Ju fler lagar destu fler förbrytare. Löjligt att jaga människor för att de röker eller tar en cykeltur. Vem vill leva i ett samhälle där allt är förbjudet och du kan få böter för i stort sett vilken förseelse som helst? Jag anser att polisen ska koncenterara sig på de grova förbrytarna istället för att jaga svensson.

Herr Kverulant sa...

Hej, anonym 2!

Hmm... Med andra ord – inga lagar och inga förbrytare. Det stämmer i praktiken men vilket värdelöst samhälle vi skulle få. Jag har på intet sätt framhållit att allt ska vara förbjudet men jag ser inte logiken i att det ska vara förbjudet att sälja alkohol och tobak till mindreåriga men att det ska vara tillåtet för dem att nyttja skadliga substanser. Jag ser heller inte logiken i att ha lagar utan påföljder, som cykelhjälmslagen.

Jag håller med dig om att polisen i huvudsak ska ägna sig åt grov brottslighet men det räcker, som kommentatorn före dig skrev, att göra små insatser för att nå stora resultat. Innebär det också att folk får mer respekt för polisen, är det ytterligare en fördel.

Du vet väl att många föräldrar skiter i om deras barn på gymnasiet skolar ända tills det kommer hot om indraget studiebidrag. Då brukar det bli annat ljud i skällan. Du ser, money talks!

Herr K.

Anonym sa...

Instämmer med att cykelhjälmslagen är ologisk och bör därför avskaffas.