torsdag 10 april 2008

Hur dum får man vara?

Jag hörde på radio och läste i tidningarna att en 23-åring avled efter ett självmordsförsök på häktet i Mariestad. Han hade hängt sig på en toalett. När vakterna (eller heter det vårdarna?) upptäckte det, ringde de efter en ambulans och lät 23-åringen hänga kvar. De låste också dörren! Var det för att den hängde mannen inte skulle rymma eller för att ingen skulle kunna hjälpa honom? Han var inte död när ambulansen dök upp nio minuter senare. Han dog dock två dagar senare.

Vad får häktespersonalen för utbildning? Hur dum får man vara? Får de sparken nu?

För de flesta av oss vore den första reaktionen, om man hittade någon som hängt sig, att ta ner personen i fråga och lossa snaran. Det är uppenbarligen inte naturligt för häktespersonalen i Mariestad.

Mer om hängningen i media:
Dagens Nyheter
Svenska Dagbladet
Sveriges Radio

7 kommentarer:

Gubben sa...

Ja, hörde nyheten på radion. Obegripligt.

Johan sa...

Efter att själv ha varit i situationen vet jag att det inte är så enkelt som att man behåller fattningen och tar ner personen. Om personen i detta fallet visade livstecken fortfarande så är det såklart oförsvarbart men om han föreföll död kan man ju bli så pass chockad att man inte agerar. I mitt fall hade det inte gjort någon skillnad eftersom nästan ett halvt dygn hade passerat men jag kan ha förståelse för agerande som för andra verkar omänskligt. Sen kan man också tycka att personal på platser som dessa ska ha så pass mycket utbildning att de ska klara av att undvika chocken men det är ju en sak i sig.

Herr Kverulant sa...

Hej, Johan!

Kanske var jag väl raljant i mitt inlägg men jag tycker att det är skillnad hur man agerar som privatperson och som en av flera anställda på ett häkte. Tillsammans borde de ha agerat annorlunda, även om det naturligtvis är en chockartad upplevelse att finna någon hängd.

Herr K.

Anonym sa...

Borde och borde.. Så himla lätt att kritisera någon annan när man själv slipper agera alls.
Om det stämmer att de var bara två stycken personal på hela avdelningen kan det mycket väl vara så att den ene är upptagen med annat och det tar några minuter innan man lyckas tillkalla annan hjälp. Man låser inte heller dörren att man a) inte bryr sig b) tror att den hängde ska rymmas c) utan därför att det går på rutin och i chock tar rutinen över.. Å andra sidan förändrades inte situationen av den låsta dörren. Även om att det låter horribelt.
Ingen vet om den som öppnade dörren rusade iväg för att hitta något att kära repet med (om det nu handlade om ett rep), kalla på den andre, kräkas eller något liknande. Den som är helt säker på sin egen reaktion i liknande situation kan kasta första stenen.

Herr Kverulant sa...

Hej, Anonym!

Jag har själv inte råkat ut för någon som har hängt sig (och hoppas att jag slipper) men jag har väldigt svårt att tro att jag skulle låta den hängde hänga. Definitivt kan man ställa sådana krav på människor som jobbar i miljöer med stora självmordsrisker. Jag vidhåller att det var uselt agerat av personalen.

Herr K.

Åsa sa...

Håller med dig, Herr K.
Ett fruktansvärt beteende av personalen. De anställda ska väl kunna hantera andra påfrestande kriser och situationer, kan man misstänka, utan att bli handlingsförlamade och chockade som några här uttrycker det i sina kommentarer. Eller?

Herr Kverulant sa...

Hej, Åsa!

Ja, är det inte Sverige i ett nötskal? Det kan vara systemets, företagets eller möjligtvis politikernas fel men aldrig den enskilda individens. Naturligtvis har varje person ett ansvar att göra sitt jobb på bästa möjliga sätt. Gör man inte det, ska man ha kritik.

Herr K.