torsdag 3 april 2008

Nej till skattefinansierad propaganda

Forum för levande historia (FFLH) är en statlig myndighet som har till syfte att sprida kunskap. De har tidigare informerat om förintelsen och sedan den borgerliga regeringen tog över har de fått i uppdrag att ta fram informationsmaterial för gymnasieskolan om kommunismens brott mot mänskligheten. Det behövs i och för sig. Demoskop genomförde förra året en undersökning som visade att 95 procent av 15-20-åringarna kände till Auschwitz (och det är ju i och för sig allvarligt att var tjugonde inte känner till Auschwitz). Samtidigt var det 90 procent av ungdomarna som inte kände till Gulag (och det är skandalöst dåligt).

Dock tycker jag av princip inte om skattefinanseriad propaganda som FFLH, Centrum mot rasism (ni vet, de som tyckte att GB Nogger var rasistisk) osv. Det får inte vara så att den rådande majoriteten bestämmer vad som är viktigt för oss medborgare att tycka.

På så sätt håller jag med debattörerna (drygt 250 st) som i en debattartikel i DN ondgör sig över att "historia blir ett ideologiskt slagfält". Jag kommer dock inte ihåg att de skrev en liknande debattartikel när FFLH informerade om nazismens brott. Jag missade kanske den... För det kan väl inte vara så att de fristående forskarna tycker att det är okej att staten informerar om nazismens avskyvärdheter men inte kommunismens?

Nej, lägg ned FFLH, CMR och andra skattefinansierade organisationer som har till syfte att lära oss skattebetalare vad vi ska tycka.