tisdag 11 mars 2008

"Bara" näst högst skatt i världen

Sverige har inte världens högsta skattetryck längre. Danmark har gått om oss. Regeringens arbete för lägre skatter ger resultat. Det gör mig nöjd och glad – i alla fall en stund. Vi har fortfarande världens näst högsta skattetryck, så nöjd är jag inte. Skatterna måste fortsätta nedåt. En genomsnittlig EU-nivå vore nog bra. Sverige kallas för "Landet Lagom". Det är inte ett så himla roligt epitet. Skulle det gälla för skattetrycket, vore det dock helt okej.

Tvåa i DI...
...och i DN...
...och i E24.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett budgetöverskott på 112 miljarder. Det nya förslaget till sänkning kostar 13 miljarder och ger symboliska ca 250 kr mer per månad. Vad ger det? Röster? tveksamt.
När tar regeringen bort värnskatten? Det kostar betydligt mindre men ger tillbaka de besvikna kärnväljarna...

Anonym sa...

Den här skattedebatten gör mig så trött.
Vi har ett skattetryck som är mycket svårförståeligt. Ta t ex de social avgifterna. Över hälften av avgiften för en LO-kollektivanställd går till pensionavgifter. Detta är något som man betala själv i andra länder. Skall det då inkluderas i skattetryck eller inte? Det går då lätt att räkna ut att när konjunkturen är god ökar intäkterna för staten (i Sverige) och för försäkringsbolagen i andra länder.
Ur ideologisk synpunkt är det betydligt intressantare: varför skall staten hantera detta när det finns företag som kan göra detta och förmodligen bättre? Samma resonemang kan appliceras på sjukförsäkringen. Offentligt eller privat?
Skattestrukturen är idag politisk och utformad för att gynna låginkomsttagare på bekostnad av höginkomsttagare. Att ändra på detta innebär ökade sociala spänningar, men är troligtvis nödvändigt för att återfå drivkrafter för en långsiktig utveckling i Sverige. Vi har skördat. Det är dags att plöja och så igen.