tisdag 22 januari 2008

Roy Andersson – kejsarens nya kläder?

Så vann han igen – Roy Andersson. Tre nya guldbaggar för sin senaste film "Du levande". Det jag har sett av Roy Andersson kan bäst betecknas som trist och jag tycker att han som person verkar tämligen pretentiös. Sannolikt är det något som jag inte förstår eller kan det vara så att det är bäst att rösta på Roy, för han är ju ett säkert kort som har "cred" i kulturkretsar?

Jag läste någon kulturkrönikör som förklarade varför "Arn" hade fått folkets pris. Den skickades ju ut i så många kopior och gick upp på så många biografer att så många såg den. Nu tror jag (eller snarare är helt övertygad om) att det inte hade hjälp att "Du levande" hade fått en lika stor spridning som "Arn". Det hade inte varit så himla många fler som hade sett den i alla fall.

Guldbaggegalan i media:
AB
DN
SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så här sa Roy Andersson i DI 2007-05-22:
– Jag är lite anarkistisk och följer inte de vanliga affärsreglerna. Det får kosta vad det måste kosta. Oavsett vad budgeten säger.

Filmen kostade 44 MSEK och han fick 5 MSEK i stöd från SFI. För att slutföra filmen fick han dessutom gå till pantbanken.

Ingen av de tidningarna jag sett tror att detta sveriges bidrag har en chans till en Oscar. Uppenbart skiljer sig bedömingen mellan olika grupper.

Jag såg hans "Sånger från andra våningen". Långfilmen bestod av ihopskarvade reklamfilmer han gjort. Skulle en okänd person gjort detta jobb hade nog inte eliten behövt bli så bruna om nästippen.

//CT

Herr Kverulant sa...

"Det får kosta vad det måste kosta. Oavsett vad budgeten säger."

Säga vad man vill om Roy Andersson men inte skulle han bli långvarig på ett "riktigt jobb".

Herr K.

Anonym sa...

Fast jag tror det är så faktiskt - Roy Andersson har inte fått bidrag (sällan eller aldrig). Han har hankat sig fram på reklamfilmer, som han varit framgångsrik med (minns socialdemokraternas valfilmer). Således har det varit mer hans "riktiga" jobb.

Herr Kverulant sa...

I så fall lyfter jag på hatten för honom! En kulturarbetare som inte lever på bidrag. Det är hedervärt.

Dock hävdar ju CT ovan att Roy fick 5 millar från SFI för "Du levande" – och 5 miljoner är ju inte kattskit. Det får jag jobba i många år för att bidra med till statskassan.

Herr K.