onsdag 23 januari 2008

Sälja apotek – rätt recept

Regeringen är överens om att sälja en icke oansenlig del av Apoteket AB:s apotek. Det är en utmärkt idé, tycker jag! Idag är jag således inte så arg (om man undantar att jag är lite småirriterad på alla som inte vill ha bättre konkurrens).

Apoteken i DN...
...och i en Expressenblogg

6 kommentarer:

Anonym sa...

En marknad reglerad av ett statligt monopol eller en marknad som styrs av oligopol?
Norges apoteksavreglering ledde till högre priser för konsumenterna, pga de stora privata distributionsoligopolen.
Marknadsekonomins imperfektionism.
Personligen är jag orolig. Vad har man för kontrollfunktioner för att man inte säljer läkemedel av andra sortering? Jämför gärna med ICA:s köttfärs där både producent och tillsyn brast rejält.

Herr Kverulant sa...

Tack för synpunkterna!

Hellre privat oligopol än statligt monopol. jag har varit i många europeiska länder med privata apotek och upplever såväl service som öppettider som mycket bättre än i Sverige. När det gäller priser kan jag inte svara för receptbelagd medicin men exempelvis vanliga paracetamoltabletter (typ Alvedon) var betydligt billigare i till exempel England. När det gäller ICA:s köttfärs, så har de med rätta fått ordentligt med pisk – det är det som är så bra med marknadsekonomi. Sköter man sig inte, kostar det.

Herr K.

Anonym sa...

Problemet var ju att Norge också hade ett monopol med påföljande höga priser. Dessa priser blev ännu högre när man privatiserade. För att det skall bli lägre priser måste konkurrensen fungera.

Men det är nog så att det ändå inte blir någon privatisering. I Sverige utmanas för stora väljargrupper (läs: äldre läkemedelskonsumenter). Den svenska lösningen kräver också specialutbildad personal. Vem skall organisera dem? Handels eller Faracevtförbundet?

Herr Kverulant sa...

Nja, Norge hade bland Europas lägsta príser eftersom politikerna hade satt ett prisstopp. Efter privatiseringen ökar det norska samhällets kostnader för läkemedel mindre än tidigare, trots att försäljningen ökar. För övrigt är det nog svårt att jämföra Sverige och Norge eftersom förutsättningarna är olika.

Vem som ska organisera personalen bryr jag mig inte om. Det är väl personalens sak?

Vi får väl se hur det går i Sverige. Jag ska försöka skriva en kommentar ett är eller två efter avregleringen. Har det blivit dyrare läkemedel och sämre service, byter jag ståndpunkt. Det tror jag dock inte att jag kommer att behöva, för konkurrens ger i princip alltid lägre kostnader och högre kvalitet.

Herr K.

Anonym sa...

Fram för att man kan få köpa huvudvärkstabletter efter klockan sex på en fredag. Det finns faktiskt folk som både har ont i huvudet, feber och snuva på andra dagar än vardagar mellan 10 och 18. Och medecinen kan ta slut helt plötsligt mitt på en lördageftermiddag.

I frankrike kan man minsann få köpa tabletter (som botar förkylning på tre dar), receptfritt, var som helst och när som helst, det gillar jag!

/ Dottra

Herr Kverulant sa...

Det gillar jag också!

Herr K.