måndag 28 januari 2008

TT lurar oss

Jag vet att man inte ska lite på massmedier. Det finns ingen opartisk nyhetsrapportering. Därför läser jag gärna både svenska och utländska nättidningar och kryddar med en del bloggar. På så sätt ökar chansen till en allsidig bild. Nyligen hittade jag in på bloggen TT-kritik. Stämmer uppgifterna och exemplen som tas upp i den bloggen, blir jag riktigt upprörd. Jag trodde att TT i alla fall försökte att ha en opartisk inställning till nyhetsförmedling. Istället visar det sig att de har en tydlig anti-israelisk och en lika tydlig pro-palestinsk agenda. Det är illa! Riktigt illa!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Läste sidan... Det är skrämmande att man förändrar översättning så grovt. Det är svårt att tro att översättarna gör ett så här dåligt jobb. Idag maskinöversätter man allt mera texter. Även om språket blir lite si och så skulle jag föredra dessa översättningar framför TT's journalister.
//CT

Anonym sa...

Tycker alltid andan i svensk nyhetsrapportering är pro-palestinsk. Fattar inte vad dom gnäller om, hade dom inte försökt invadera hade dom inte heller åkt på smisk. Det funkar liksom inte att komma å gnälla i efterhand när man åker på stryk. Ger man sig in i leken får man leken tåla tycker jag. /Glenn

Anonym sa...

Om man läser en debattartikel av Per Ahlmark eller Jan Guillio är det en partsinlaga, det vet vet vi. Läser man ledarsidan i en tidning likaså, tidningen har ju en ägare. En kommentar till en artikel kan vara färgad av journalistens syn på det, inget konstigt. En nyhetsartikel kan man ställa stora krav på objektivitet. Men om man citerar en källa som i detta fallet påstås vara AFP (http://news.yahoo.com/s/afp/20080113/wl_mideast_afp/mideastconflictgaza_080113222641) tycker är det helt orimligt att man gör något annat än översätter den (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=732580). Att förvanska en referens till en trovärdig källa är för mig mycket skrämmande.
//CT

Herr Kverulant sa...

Tack för synpunkterna, CT och Glenn.

Nyhetsrapportering måste, så långt det är möjligt, vara neutral. Speciellt viktigt är det om informationen kommer från TT, då det är något av Sveriges officiella nyhetsbyrå. Uppenbarligen tycker varken TT eller de tidningar som äger TT att neutraliteten är särskilt viktig. Märkligt, tycker jag.

Herr K.